HEM ESTUDIAT...
8 ESPÈCIES DE DOFINS:
Existeixen moltes espècies de dofins. Però nosaltres hem estudiat una mica les caracterísitques de les següents:
DOFÍ COMÚ
DOFÍ MULAR
DOFÍ TACAT
DOFÍ ROSAT
DOFÍ CAP D'OLLA
I L'ORCA QUE TAMBÉ ÉS LA MATEIXA ESPÈCIES, ENCARA QUE FA UNA MICA MÉS DE POR.
7. PERILLS I ENEMICS DELS DOFINS:
Alguns dels enemics dels dofins són:
Els grans depredadors com L'orca i el tauró.
La contaminació dels mars.
I les xarxes dels grans vaixells de pesca.
6. ANIMALS MAMÍFERS: LA REPRODUCCIÓ:
L'època reproductora varia segons les regions on viuen, però sol ser a la primavera quan els dofins es busquen per tenir fills.
Les cries de dofins neixen després de dotze mesos a la panxa de la mare.
Durant el part les demés femelles estan a prop i pendent de tot moviment, disposades a ajudar si fos necessari. A aquestes aquàtiques nedadores se les anomena "tietes". El cordó umbilical es trenca a l'acabar el part i el dofí recent nascut serà ajudat per la seva mare i altres femelles a arribar a la superfície per a poder fer les seves primeres inspiracions. Durant una setmana el dofí serà seguit molt de prop per la seva mare, amb l'objectiu d'evitar qualsevol accident.
El petit dofí és alletat durant 20 mesos. Aconseguint la llet pressionant les cavitats on es troben les mames, provocant a les terminals nervioses per que s’enviï un xorro de llet materna dins la boca del petit dofí.
Després de 6 ó 7 mesos el petit dofí encara beu llet de la mare i comença a fer les seves primeres "mossegades". Una vegada ja ha deixat de mamar, continua al costat de la seva mare que és qui li ensenya les tècniques de buscar aliments. Fins als dos anys d'edat no tindrà independència, és per això que durant tot aquest temps està sota la mirada atenta i protectora de la seva mare.
5. HÀBITAT I ALIMENTACIÓ:
La majoria dels dofins viuen al mar, però no tots! El dofí rosat viu als rius. És un dofí d'aigua dolça.
Pel que fa a l'alimentació del dofins podem dir que no masteguen, les seves dents còniques només serveixen per agafar les preses i després empassar. Els hi agrada menjar:calamars, crancs,gambes,peixos,pops,sípies i llagostes.
4. ANIMALS INTEL·LIGENTS:
Després de l'home els dofins són uns dels animals més intel·ligents. Són capaços de mostrar conductes semblant a l'home com el fet de reconèixer la seva imatge en un mirall. Mostren sentiments d'ajuda amb els dofins del seu grup. S'ajuden quan una femella ha de tenir el seu fill, tenen cura dels més petits, quan un dofí està malalt, si cal l'ajuden a sortir a la superfície a respirar. I els hi agrada molt jugar!
Aquí teniu alguns vídeos que hem vist a la classe:
Dofins que es miren al mirall
Dofins cantant
3. COM ES COMUNIQUEN ELS DOFINS:
Els dofins fan sons per no xocar amb les roques, per saber ón són els peixos que es volen menjar i per comunicar-se entre ells. L'ecolocalització és un sistema d'orientació de certs animals consistent en l'emissió de vibracions.
Els dofins fan sons per no xocar amb les roques, per saber ón són els peixos que es volen menjar i per comunicar-se entre ells. L'ecolocalització és un sistema d'orientació de certs animals consistent en l'emissió de vibracions.
Els dofins tenen dins el cap un òrgan que es diu meló. Els sons els emeten desde el meló i les ones sonores retornen en forma d’eco.
2. ELS SENTITS DELS DOFINS:
VISTA:
Els dofins poden veure sota i fora de l’aigua. Dins del mar poden veure fins a 20 metres tot i que l’aigua sigui ben clara i el seu ull s’adapta tant si hi ha molta llum com si l’entorn és fosc.
TACTE:Els dofins tenen la pell molt suau i sensible a moltes sensacions tàctils.
OLFACTE:
Els dofins no són molt bons olorant. Aquest sentit és bastant limitat tant dins l’aigua com a la superfície. Per tant, es pot dir que són anosònics.
GUST:
Els dofins reconeixen el gust dels animals que mengen mitjançant la llengua.
És el sentit més desenvolupat dels dofins. Gràcies aquest sentit els dofins es comuniquen perfectament amb els seus companys, poden orientar-se i identificar altres animals. Els dofins fan uns xiscles que creen un eco que xoquen contra els obstacles i quan tornen cap a ells els capta per mitjà el meló. Aquest sistema s’anomena ecolocalització.
Per la nostra primera sessió del projecte Dofins, vam gaudir de la visita d'un Biòloga marina:
la Dra. Medusa, de l'institut de les Ciències del Mar a Barcelona. Ens va explicar un munt de coses sobre els dofins.
1. LES CARACTERÍSTIQUES DELS DOFINS:
- El dofins són mamífers, vertebrats i aquàtics.
- Pertanyen a la família del CETACIS.
- Tenen el cos allargat i esvelt.
- Un dofí pot mesurar entre 2-2’5 i 4 m de llargada.
- Solen pesar entre 150 i 450 quilos.
- El seu cos es divideix en tres parts: CAP, TRONC i EXTREMITATS, que són les aletes.
- El seu CAP hi ha el CRANI, i també un bec o morro allargat que anomenem MUSELL.
- Al MUSELL hi ha la BOCA amb unes 80 dents còniques que serveixen per agafar el menjar, no per mastegar, ja que ho tot empassen sencer.
- Tenen els ULLS petits i separats.
- El TRONC està format per la columna vertebral.
- La pell és suau i molt llisa. A sota la pell tenen una capa de greix per protegir-se del fred.
- Normalment tenen la PELL de l’esquena de color GRIS i la panxa blanca. Poden tenir diferents tons de grisos o bé taques o ratlles, fins i tot, hi ha un que la té rosa.
- Les ALETES serveixen per nedar, i son uns excel•lents nedadors.
- Tenen també tenen un orifici nasal alt, anomenat ESPIRACLE, per on respiren. Poden estar sota l’aigua fins a 20 minuts.
- Existeixen unes 40 espècies de dofins. I un dels dofins més coneguts és el Dofí Mular.
I LES PARTS DEL SEU COS:

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada